Mnoho lidí, kteří se starají o své zdraví, přešli na konzumaci tohoto jídla, často propagovaného jako zázrak výživy, ve snaze lépe se najíst.
Její výrobci a prodejci chtějí, abyste věřili, že její spotřeba je krok správným směrem. Realita je však na míle vzdálená od jejího mediálního obrazu.
Mnoho renomovaných odborníků ji ani nepovažuje za potravinu vhodnou k lidské spotřebě.
Sója a sójové výrobky, včetně tofu, nejsou zdravé potraviny.
Pokud chcete kvalitní bílkoviny, pak mnohem lepší volbou jsou organická vejce, maso ze zvířat chovaných na čerstvé trávě a nepasterizované nebo domácí nebo bio mléčné výrobky.
Co je na sóji problematické?
„Na rozdíl od Asie, kde lidé konzumují pouze malé množství sójových produktů z celých fazolí, na Západě je jejich producenti rozdělují do dvou velmi výnosných složek – bílkovin a oleje.
„Ale to, co dělají, není ani přirozené, ani bezpečné,“ vysvětluje doktor Daniel.
„Dnešní vysoce vyvinuté technologie nejenže nedokáží odstranit antinutriční látky a toxiny, které jsou v sóji přirozeně přítomné, ale i výrobní proces jim ponechává další toxické a karcinogenní látky, které se tvoří během podávání při vysokých teplotách.“ vysvětlení.
Nejhorší z nejhorších jsou štěpené sloučeniny, jako je izolát sójového proteinu a hydrolyzovaný rostlinný protein. To je způsobeno skutečností, že tyto látky obsahují fytáty, které blokují vstřebávání minerálů.
Kromě toho také blokují enzym trypsin, který je nezbytný pro správné trávení bílkovin.
Zdravotní problémy spojené s konzumací sóji
Z mnoha hlášených zdravotních problémů spojených se spotřebou sóji a sójových výrobků bychom chtěli upozornit na následující:
Problémy se štítnou žlázou – včetně přibývání na váze, letargie, nevolnosti, únavy, vypadávání vlasů a ztráty libida
- Rakovina – hlavně štítná žláza, prsa a slinivka břišní
- Poškození mozku
- Genitální nemoci
- Sójové alergie
Mezitím Dr. Daniel a jeho kolegové studovali několik studií o sóji a zjistili, že sója nesnižuje hladinu špatného cholesterolu v krvi, jak se tomu říká.
Naopak u mnoha lidí zvyšuje hladinu nebezpečného homocysteinu, což zvyšuje riziko srdečních onemocnění, cévní mozkové příhody a vrozených vad.
Na základě těchto výsledků vědci zaslali 65stránkovou petici americkému Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), v níž je vyzvali k zákazu tvrzení „Soy Prevention Heart Disease“, které schválili v roce 1999.
Sójové boby a ohrožující děti
Je také důležité vědět, že děti a kojenci jsou vystaveni zvýšenému riziku konzumace sóji, zejména kvůli jejím vlastnostem, které napodobují působení určitých hormonů.
Studie publikovaná v lékařském časopise Lancet ukázala, že denní expozice chemickým látkám, které napodobují pohlavní hormon estrogen v sójovém kojeneckém mléce, byla 6 až 11krát vyšší než u dospělých konzumujících sóju.
Koncentrace těchto látek v krvi u dětí byla na úrovni 13 000 až 22 000 vyšší než samotný hormon estrogen.
Děti, které jsou krmeny výhradně sójovým mlékem, dostanou po přepočtu na váhu ekvivalent 5 antikoncepčních tablet denně!
Proto prosím nekrmujte batolata sójovým kojeneckým mlékem nebo starší děti jinými sójovými výrobky.
Hormonální účinky sóji jsou tak silné, že by ji ani těhotné ženy neměly konzumovat pro bezpečnost svého nenarozeného dítěte.
Další rizika sójových bobů
Zde jsou některá další rizika, která sója představuje pro vaše zdraví:
Vysoký přírodní obsah toxinů, známý jako antinutriční látky.
To zahrnuje velké množství blokátorů, které zabraňují trávení bílkovin. Tyto blokátory nejsou neutralizovány vařením. Výsledkem je rozpad vnitřního prostředí ve střevech, chronický nedostatek některých vitamínů a minerálů a nedostatek aminokyselin.
To vše může vést k nebezpečnému selhání pankreatu nebo dokonce k rakovině.
Obsah hemaglutininu.
Tyto látky způsobují tvorbu krevních sraženin. Vaření problém částečně snižuje, ale ne zcela eliminuje.
Obsah gorogenu, který narušuje činnost štítné žlázy.
80% dnes prodaných sójových bobů je geneticky modifikovaných. Tento druh sóji má nejvyšší stupeň kontaminace pesticidy.
Vysoký obsah fytátů, který brání vstřebávání minerálů, jako je vápník, hořčík, železo a zinek. Všechny tyto minerály jsou kofaktory pro optimální biochemii vašeho těla.
Jak bezpečně jíst sóju
Pokud se navzdory obecnému nedoporučení tohoto jídla nemůžete vzdát jeho konzumace, máme pro vás alespoň několik doporučení, jak minimalizovat jeho škodlivé účinky.
Existuje několik druhů sóji, které jsou bezpečné k jídlu. Všechny zahrnují fermentaci.
Po dlouhém fermentačním procesu hladiny kyseliny fytové a dalších antinutrientů klesají. Kromě toho existují některé prospěšné látky pro vaše trávení, například probiotika.
Fermentace také významně snižuje hladinu nebezpečných isoflavonů, které mají podobnou strukturu jako estrogen a mohou narušit vaši hormonální rovnováhu.
Pokud tedy chcete jíst sóju, jsou to její relativně bezpečné možnosti:
1. Natto
Fermentované sójové boby s lepkavou strukturou a sýrovou chutí.
Obsahuje nattokinázu, velmi silné ředidlo na krev. Je také nejlepším zdrojem vitaminu K2 na světě. Obsahuje také prospěšné bakterie basillus subtilis.
Natto najdete ve většině asijských obchodů s potravinami.
2. Tempeh
Je to fermentovaný sójový dort pevné textury. Chutná podobně jako houby.
3. Miso
Miso je fermentovaná sójová pasta se slanou máslovou strukturou. Často se přidává do miso polévky.
4. Sójová omáčka
Tradičně se sojová omáčka vyrábí fermentací sójových bobů, soli a enzymů.
Zde však buďte opatrní, protože dnes se mnoho z jeho druhů vyrábí uměle chemickými procesy, nikoli fermentací.
Pamatujte, že ne všechny zpracované sójové produkty, které při výrobě nepoužívají kvašení, jsou zdravé.
To zahrnuje: sójové mléko, sójové maso, sójový sýr, sójové energetické a proteinové tyčinky, sójovou zmrzlinu, sójové práškové bílkoviny a další produkty.
Věnujte také pozornost běžnému pečivu, protože dnes se do něj přidává sójová mouka.
Nejlepším a často jediným způsobem, jak se sóji ve stravě vyhnout, je koupit základní suroviny a připravit si z nich vlastní jídlo.
Vyhněte se zpracovaným, kdykoli je to možné. To platí jak pro sóju, tak pro jiné potraviny. Postupujte podle něj a jste na správné cestě ke zdraví.