Využijte úrodu zelí a odložte si z ní i na zimu. Je výborná do vařených jídel, i do salátů. Bleskový recept který šetří čas i peníze.
Poklad pro zdraví
Každý ví, že zelí je nesmírně zdravá. Obsahuje nejvíce vitamínů, živin a minerálů, které dokáže s naším tělem zázraky. Zelí právem patří mezi nejzdravější potraviny na světě. Obsahuje množství cenných bioaktivních látek a protirakovinné účinky by jí mohla závidět i tolik propagována brokolice.
Proč je dobré jíst zelí?
- posiluje imunitu a zvyšuje odolnost proti infekcím
- zásobárna vitamínu C
- bič na únavu
- čistí trávicí soustavu a udržuje zdravou mikroflóru ve střevech
- zmírňuje napětí, nervozitu a stres, pomáhá při léčbě nespavosti
- upravuje činnost štítné žlázy, podporuje hubnutí
- snižuje riziko rakoviny prsu, plic, jater, tlustého střeva a konečníku
- u mužů zlepšuje potenci, plodnost a tvorbu spermií
- šťáva snižuje krevní tlak a cholesterol, léčí žaludeční a duodenální vředy
- Jak připravit zelí na zimu?
potřebujeme:
- mladé zelí
- 1 lžičku octa na každý pohár
- horkou vodu
postup:
Zelí si nakrájíme nadrobno na tenké nudle. Namačkáme do sklenic, které jsme si sterilizovaly . Přidáme lžičku octa a zalijeme horkou vodou až povrch. Propícháme nožem, aby se voda dostala i na dno.
Důkladně uzavřeme víčko a zkontrolujeme, zda nálev nikde nevytéká. Potom umístíme sklenici do vroucí vody na 3 minuty a následně zabalte do deky až do úplného vychladnutí. V zimě je to hotový poklad.