Každodenní konzumace ovesných vloček se může projevit na vašem těle hned několika způsoby.
Výživné snídaně jsou mimořádně důležitou součástí zdravého stravování a mnozí dietologové doporučují do nich zahrnout ovesné vločky. Mají totiž mnoho pozitivních účinků na vaše zdraví.
Můžete je kombinovat s dalšími zdravými potravinami, jako je čerstvé ovoce, ořechy, skořice nebo jogurt. Zde je osm důvodů, proč byste měli ovesné vločky jíst každý den:
1. Budete mít hezčí pokožku
Ovesné vločky jsou ideální k léčbě zánětlivých stavů, jako je ekzém nebo podráždění a také podporují zdravou pokožku. Za tímto účinkem je široká škála vitamínů a stopových prvků, které obsahují. Zinek pomáhá při čištění pokožky a odstraňování toxinů a jiných škodlivých sloučenin. Stejně účinně zužuje póry a má omlazující účinek.
Železo je jedním z nejdůležitějších prvků na výživu kožních buněk. Mangan odstraňuje otoky a záněty a také podporuje rychlé hojení kůže po ranách, modřinách, popáleninách a inýchzraneniach. Hořčík normalizuje krevní oběh a podporuje obnovu kožních buněk.
2. Vaše svaly získají více proteinu
Jedna porce (nebo 8 lžic) ovesné kaše dodá vašemu tělu 15% doporučeného denního příjmu bílkovin. K tomu se přidá vitamin E, antioxidanty a glutamin, který pomáhá rychleji regenerovat svaly.
3. Zvýší se úroveň antioxidantů
Ovesné vločky jsou bohaté na antioxidanty, mezi které patří i avenantramidy, které pomáhají při svědění, zánětech a krevním tlaku. Obsahují beta-glukan, který snižuje hladinu cukru v krvi. Jeho účinek se zvyšuje přítomností vitamínu C. Proto si ke ovesným vločkám k snídani můžete dopřát i nějaké citrusové ovoce či džus.
4. Budete plní energie
Ovesné vločky jsou bohaté na karbohydráty a poskytují tělu více energie. Díky obsahu vlákniny vás zasytí na delší dobu.
5. Můžete zhubnout
Denní konzumace vloček urychluje metabolismus a podporuje hubnutí. Snídaně založené na ovesných vločkách vás zasytí na delší dobu a díky tomu se můžete vyhnout nadměrnému příjmu kalórií.Pomalé uhlohydráty ve vločkách umožňují regulovat chuť k jídlu a udržovat normální hladinu cukru v krvi. Ovesné vločky také zabraňují hromadění tuků a toxinů v těle a zabraňují přejídání.
6. Sníží se váš cholesterol
Ovesné vločky obsahují vlákninu zvanou beta-glukan, která pomáhá snižovat cholesterol v těle. Díky kyselině linolové a rozpustné vláknině pomáhají snižovat hladinu triglyceridů a špatného cholesterolu v krvi.
Pomáhají odstraňovat plak na stěnách tepen a chrání naše tělo před vznikem vážných onemocnění, jako je ateroskleróza, infarkt a mrtvice.
7. Snížíte riziko srdečních onemocnění
Ovesné vločky poskytují zdravé tuky a podporují srdeční buňky a oběhový systém. Díky antioxidantem obsaženým v ovesných vločkách se také snižuje pravděpodobnost poškození stěn cév volnými radikály.
8. Zbavíte se zažívacích potíží
Odborníci doporučují denně jíst dostatek vlákniny – 25 až 35 gramů – protože pomáhá trávení. I malá porce ovesné kaše obsahuje 1/5 doporučeného denního příjmu vlákniny. Vlákna vám pomůže udržovat správné fungování střev, a tím vám zabraňuje zácpě.
Jíte ovesné vločky každý den? Motivovaly vás tyto informace k tomu, abyste je jedli častěji? Napište nám v komentářích!