Jen proto, že potravina, kterou jíte voní jako jahoda nebo chutná jako jahoda, ještě neznamená, že opravdu obsahuje jahody.
Někdy je dobré si prověřit zda to, co jíme, je opravdu pravá potravina nebo jen směs chemikálií a umělých přísad.
Následují 4 největší potravinářské podvody, které byste už nikdy v životě raději neměli vložit do úst.
1. Krabí tyčinky
Zřejmě si myslíte, že krabí tyčinky jsou vyrobeny z kraba. Pravda je však taková, že název této potraviny je více než zavádějící.
Krabí tyčinky se vyrábějí ze zpracovaných mořských plodů. Přesněji, z celkem levného jemného bílého rybího masa (nazývaného surimi), které se doplňuje různými přídavky (krabí extrakt, příchuť, koření atd.)
Surimi je běžně dostupné v různých tvarech, formách a strukturách. Často se využívá na napodobování konzistence a barvy masa z humra, kraba a dalších korýšů.
V krabích tyčinkách má tato směs tvar, který má připomínat krabí nožky.
Velkovýrobců mají takto možnost využít levné rybí maso a povýšit ho na chuť těch nejdražších kousků , jako je krab či humr.
Ryby jsou považovány za potraviny, které jsou pro naše tělo vlastně dobré, takže v tomto případě to celé mohlo být ještě horší. Je však stále myslet na to, že tyto tyčinky nejsou z krabího masa, ale že jde o vysoce zpracovávaný produkt obsahující množství umělých přísad.
Sortiment přísad může zahrnovat i další rybí produkty. Obvykle jde o vaječné bílky, oleje, sůl, glutamát sodný.
Také může jít o různé škroby a přísady, použité k tomu, aby potravina získala požadovanou strukturu.
I kdyby jste někde objevili pravé krabí tyčinky, lépe to nebude. Mnohé testy krabího masa totiž vykazují vysoké množství těžkých kovů . Bylo by to jako “z bláta do louže”.
2. Kuřecí nugety
Kuřecí nugety obvykle obsahují pouze 40% – 50% masa, které bývá pomleté a potom vypražené.
Zbytek pochází spíše z továren, jako od dodavatelů potravin.
Všichni dobře víme, že bílé kuřecí maso je jedním z nejlepších zdrojů živočišných bílkovin. Některé společnosti se ale rozhodli používat umělé směsi různých kuřecích částí, namísto libového bílého kuřecího masa .
Ty pak semelou, smažit a výsledná hmota se tváří jako maso.
Takové kuřecí nugety mají ale vysoký obsah tuku, protože jsou obalené ve strouhance a následně vypražené.
Stejně obsahují hodně soli a cukru, jsou tedy i poměrně kalorické. Pokud je jíte z času na čas nezabije vás to. Nicméně, protože jsou chutné, levné a jedí se pohodlně, je jednoduché kupovat jejich častěji.
Navíc i děti je milují. Horší jídlo pro ně snad ani neexistuje. Tedy vlastně existuje – kuřecí nugety u McDonalda .
3. Instantní ovocný nápoj Tang (šumienky)
Jde o ovocný nápoj, který se stal od konce šedesátých let, kdy byl uveden na trh, součástí snídaně mnohých Američanů a dnes už i Evropanů.
Zpočátku tento nápoj užívali astronauti NASA, proto byl známý také jako “nápoj astronautů”.
Určitě jste ale na omylu, pokud jste si dosud mysleli, že Tang se jakýmkoliv způsobem přibližuje ovocné šťávě.
Například v citrusových nápojích je celkově vždy velmi málo skutečné pomerančové šťávy. Podle etikety Tang obsahuje cukr, méně než 2% pomerančové šťávy, umělá barviva a mnoho dalších přídavků.
V podstatě, většina příchutí v tomto nápoji nepochází z pomerančové šťávy, ale jen z umělých a přírodních náhražek.
Pro férovost třeba dodat, že podobné složení má i cela paleta dalších dnes vyráběných ovocných nápojů . Oni jsou vlastně vyráběny tak, aby pouze chutnaly jako ovoce, ale skutečné ovoce často ani neviděli.
Svému tělu uděláte mnohem lepší službu, pokud si na snídani dopřejete opravdový odstaven pomeranč či jiné ovoce.
4. Bílý chléb
Už dost dlouhou dobu je známo, že bílý chléb a rafinované obiloviny nepatří mezi potraviny s vysokou výživovou hodnotou.
Jak už jistě víte, celozrnné potraviny jsou výborným zdrojem vlákniny a komplexních sacharidů a mají pozitivní vliv na stav trávicího systému.
Pokud je však mouka vysoce zpracována, ztrácí většinu svých výživných složek.
Rafinované obiloviny pak už neobsahují komplexní sacharidy považovány za pomalu se uvolňující zdroj energie. Tělo jejich absorbuje rychle a nepotřebuje mnoho času na jejich trávení, čímž se zvyšuje hladina glukózy v krvi.
Během zpracování pšenice se z ní odstraňují klíčky a otruby. Tím se zároveň ztrácí i významná část jejích výživných částí jako vláknina, vitamíny a minerály .
Mohou být sice dodatečně do mouky doplněny, ale většinou jde o nejlevnější minerály a vitamíny, které se do těla vstřebávají jen velmi těžko.
závěr
Při příští návštěvě obchodu s potravinami si vyberte “pravé” potraviny, kdykoli je to možné. Rozhodně čtěte složení výrobků a sledujte co svému tělu dáváte.
“Všechno s mírou” zní jako docela dobrá rada, ale podívejme se na to blíže …
Některé věci byste jednoduše řečeno neměli vkládat do úst . To platí zejména pro umělé příchutě, barviva a konzervanty.
Potraviny, které je obsahují ve velkém množství, raději nechte ležet na policích v obchodě. Protože, pokud to začne dělat dostatečné množství lidí, snad si pak výrobci potravin uvědomí, že tudy cesta nevede.