Milujete banány a vždy jste tápali nad tím, k čemu jsou ty bílé vlákna, která na Vás pokaždé, když loupe banán, vykukují? Tak čtěte dál a dozvíte se to.
Zdroj mnoha vitamínů a minerálů
Banány milují téměř všichni po celém světě a díky své jedinečné a sladké chuti je jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce vůbec. Obsahují celou řadu vitamínů a minerálů, například:
vitamín B1, B2, B6, C a E
kyselinu listovou
hořčík, železo a draslík
Kvůli těmto živinám jsou velmi často doporučovány těhotným ženám, ale i nemocným lidem, kteří se potýkají se srdeční arytmií či angínou pectoris.
Co jsou ty bílé vlákna
Určitě jste si někdy při jejich konzumaci všimli výrazných bílých vláken. Tato vlákna se nazývají floémy nebo sekundární kůže. Díky nim probíhá na banánech fotosyntéza. Poskytují tedy banánem živiny a vitamíny, které potřebují, aby mohli rychle růst a zrát. Vlastně je to něco podobného, jako je u lidí nebo zvířat cévní soustava.
Vlákna jsou zcela neškodné, proto je nemusíte pokaždé hned vyhazovat. Jejich chuť sice není tak výrazná, ale můžete je klidně sníst, protože jsou stejně výživné jako sám banán. Obsahují také vitamín A a B6 a pro lidské tělo velmi potřebný draslík. Dokonce mají více vlákniny, než samotná dužina. Takže si je klidně příště přidejte do své oblíbené ranní kaše nebo do smoothie. Také podle nich rychle poznáte zralost banánu. Pokud se vlákna u banánu drží a samy neodpadávají, tak pravděpodobně ještě banán dostatečně nedozrál, pokud však slupku oloupete a bílé vlákna na Vás doslova vypadnou, je nejvyšší čas pro jeho konzumaci.
Pokud bychom chtěli spotřebovat celý banán, můžeme využít i jeho slupku, která je skvělá pro mnoho věcí. Díky obsaženým polysacharidům rychle napomáhá ke zmírnění projevů při zarudnutí kůže či svědění. V domácnosti ji můžeme použít i jako hnojivo pro naše květiny nebo pro pěstování domácí zeleniny. Slupka totiž obsahuje velké množství fosforu a draslíku, které zapříčiňují rychlejší růst a bohaté kvetení rostlin.
Tak co, rozmyslíte si příště, než nějakou část banánu vyhodíte?