Žena naplnila poháry máslem a vložila je do vyhřáté trouby: Škoda, že jsme tento nápad neznali dříve, jde o perfektní pomůcku!

Obsah článku

Asi před rokem jsme nakoupili máslo, které bylo v akci. Znáte to, skvělá cena má vždy svou daň a tou je většinou krátká záruka.

Ukážu vám skvělý trik, jak můžete máslo uchovat v čerstvém stavu po dobu až 3 let, bez mražení.

Tento tip mě naučila moje tchyně, ona takto zpracovala máslo vždy tehdy, když ho kupovala větší množství přímo ze salaše.

[obsah1]

Mně se zatím tato metoda osvědčila, tak pokud chcete vyzkoušet malý „máslový experiment“, možná se vám to jednou bude hodit. Na začátek zkuste například jeden malý skleničku a uvidíte.

Co budeme potřebovat:

máslo

Čisté sklenice na zavařování (ideální sterilizované)

Postup:

Máslo nakrájíme na kostky a vložíme do sklenic. Máslo může mírně přesahovat přes okraj sklenic.

Sklenice s máslem uložíme na plech na pečení a vložíme do vyhřáté trouby na 110 stupňů – sklenice necháme uvnitř 15-20 minut.

Máslo se v troubě roztálo, můžeme tedy sklenice opět doplnit. V horkém másle by tuhé máslo mělo rychle a jednoduše rozpustit.

Máslo ve sklenicích by mělo sahat asi centimetr pod okraj sklenice – raději udělám více menších sklenic.

Nyní sklenice zavřeme víčkem. Ujistěte se, že okraj sklenice je čistý – nesmí být znečištěný od másla. Opět vložíme do trouby a při teplotě 110 stupňů necháme v troubě 45 minut – máslo se rozdělí na dvě části na pevnou a kapalnou část.

[obsah2]

Necháme vychladnout a dobře všechny nádoby ještě jednou zkontrolujeme. Na vrch sklenic napíšeme datum zavařování. Máslo vydrží 3 roky!

[obsah3]

Skladujeme na stejném místě jako domácí džemy a pomazánky. Před použitím je třeba dobře protřepat, aby se obě hmoty promíchaly.

Žena naplnila poháry máslem a vložila je do vyhřáté trouby: Škoda, že jsme tento nápad neznali dříve, jde o perfektní pomůcku!