Nedávné studie ukázaly, že přebytek cukru v těle doslova zabíjí mozek a zastavuje reprodukci hipokampálních buněk.
Tyto buňky jsou kritické pro funkci paměti.
Cukr
Výzkum ukázal, že přebytek glukózy v mozku představuje vážnou hrozbu pro funkci těchto buněk a snižuje jejich reprodukční schopnost.
Existují tedy obavy, že ti, kteří konzumují hodně cukru, ohrozí jejich kognitivní funkce.
To znamená, že nezdravá strava և konzumace velkého množství cukru zhoršuje duševní výkon paměti.
Sladké nápoje
Vysoký příjem sladkých nápojů nejen rozšiřuje váš pas a zvyšuje riziko cukrovky 2. typu a srdečních chorob – má také negativní vliv na váš mozek. Nadměrný příjem sladkých nápojů zvyšuje pravděpodobnost vzniku diabetu 2. typu, a ten zase zvyšuje riziko Alzheimerovy choroby. Vyšší hladiny cukru v krvi mohou navíc zvýšit riziko demence, a to i u lidí bez diabetu.
Studie na zvířatech ukázaly, že vysoký příjem fruktózy může vést k inzulínové rezistenci v mozku, jakož i ke snížení mozkové funkce, paměti, učení a tvorbě mozkových neuronů. Jedna studie na potkanech zjistila, že strava s vysokým obsahem cukru zvyšuje zánět mozku a zhoršuje paměť. Kromě toho byly krysy, které konzumovaly stravu sestávající z 11% fruktózy, trpěly horšími následky než ty, jejichž strava sestávala z 11% běžného cukru.
I když jsou nutné další studie na lidech, výsledky naznačují, že vysoký příjem fruktózy ze sladkých nápojů může mít další negativní účinky na mozek, kromě účinků cukru.
SOUHRN
Vysoký příjem sladkých nápojů může zvýšit riziko demence. Nápoje s vysokým obsahem fruktózy způsobovat zánět mozku a zhoršovat paměť a učení.
Rafinované sacharidy
Tyto typy sacharidů mají obecně vysoký glykemický index (GI). To znamená, že je vaše tělo rychle tráví, což způsobí zvýšení hladiny cukru v krvi a hladiny inzulínu. Při konzumaci ve větším množství mají tato jídla také vysokou glykemickou zátěž (GL). GL se týká toho, jak jídlo zvyšuje hladinu cukru v krvi na základě velikosti porce.
Další studie u zdravých vysokoškolských studentů zjistila, že ti, kteří měli vyšší příjem tuku a rafinovaného cukru, měli také slabší paměť.
Tento účinek na paměť může být způsoben zánětem hipokampu, části mozku, který ovlivňuje některé aspekty paměti. Zánět mozku je považován za rizikový faktor pro degenerativní onemocnění mozku, včetně Alzheimerovy choroby a demence.
Potraviny s vysokým obsahem trans tuků
Trans-tuky jsou typem nenasycených tuků, které mohou mít nepříznivý vliv na zdraví mozku.
Transmastné oleje, které se přirozeně vyskytují v živočišných produktech, jako je maso a mléčné výrobky, nepředstavují hlavní problém. Problémem jsou průmyslově vyráběné trans-tuky, také známé jako hydrogenované rostlinné oleje. Tyto umělé trans-tuky se vyskytují v margarínech, polevách, hotových koláčcích a předbaleném cukroví.
Ryby s vysokým obsahem rtuti
Z tohoto důvodu jsou primárním potravinovým zdrojem rtuti u lidí mořské plody, zejména divoké odrůdy ryb. Poté, co člověk požije rtuť, ta se přes trávicí systém dostává a koncentruje v mozku, játrech a ledvinách. U těhotných žen se také koncentruje v placentě a plodu (56).
Většina ryb však není významným zdrojem rtuti. Ve skutečnosti jsou ryby vysoce kvalitní bílkoviny a obsahují mnoho důležitých živin, jako jsou omega-3, vitamín B12, zinek, železo a hořčík. Proto je důležité zahrnout ryby jako součást zdravé výživy.
Těhotné ženy a děti by se měly vyhýbat nebo omezovat ryby s vysokým obsahem rtuti, včetně žraloků, mečounů, tuňáků, makrel obecných a štíhlicovitých druhů. Je bezpečné konzumovat dvě až tři porce jiných ryb s nízkou záteží rtuti týdně.