Sezóna našich oblíbených jahod je v plném proud e. Čerstvé bobule jsou skvělé pro přípravu dezertů a domácích džemů. Mohou se také zmrazit na zimu. Na začátek byste však měli vědět, jak správně jahody mýt podle stránky sovkusom, abyste zbavili bakterií, nečistot a pylu. O tom si povíme v našem článku.
Možná si řeknete, proč věnovat tomuto tématu tolik pozornosti? Ale ve skutečnosti není všechno tak jednoduché. Zaprvé, na bobulích je pyl a bakterie. Zadruhé neobejdou se bez různých patogenních organismů .
Jahody zakoupené v obchodě navíc obsahují pesticidy a jiné chemikálie. Proto je nezbytné jahody správně umýt.
Metoda č 1:
Tato metoda je nejjednodušší. Nejdříve je třeba připravit roztok sody. Na 1 litr vody budete potřebovat 10 g sody. Vložte jahody do výsledné tekutiny na 10 minut. Poté nechte okapat v cedníku a opláchněte bobule.
Metoda č 2:
Nejdříve jahody důkladně opláchněte pod tekoucí vodou – použijte silný proud. Z bobule tak odstraníte pyl a bakterie.
Zadruhé oparte jahody. Za tímto účelem bobule jednoduše zalijte vroucí vodou. Tato fáze je potřebná na zničení možných patogenních organismů. Například E. coli.
Potom bobule namočte na 5-15 minut do studené vody. To vám pomůže definitivně se zbavit různých pesticidů.
Ošetření jahod s vodou s různými teplotami neovlivňuje chuť bobulí.
Metoda číslo 3:
Nedávno internet doslova zaplavilo video ze sítě TikTok, kde neobvyklými zprávami o jahodách. Video ukazuje, že pokud bobule namočíte na 30 minut do solného roztoku, začnou z něj vylézat bílé malé broučci.
Vyvlalo to však falešný strach z toho, že všechny jahody jsou plné těchto drobných organizmu. Není to však pravda. Skutečně mohou v některých plodech být ukryty i malé organismy, které přebývají na povrchu. Ne to však pravidlo u všech plodů.
Navíc odborníci potvrdily, že tyto drobné organismy nezpůsobují žádné škody v našem organismu a mohou do těla vstoupit právě s konzumací různých druhů ovoce a bobulí.
V každém případě, takovýmto způsobem můžete jahody také efektivně umýt – zbavit jejich bakterií a nečistot. Za tímto účelem smíchejte vodu s 0,5 lžičkou soli a míchejte, dokud se nerozpustí. Ponořte jahody do roztoku a nechte působit půl hodiny. Pak pouze opláchněte.
Jak vidíte, skutečně musíte během sezóny vědět, jak jahody správně mýt . Ochráníte tak i vašich blízkých. Zkuste také zvolit domácí bobule. Ne vždy vypadá perfektně. Ale to není problém. Takto si můžete být jisti, že jahody byly pěstovány bez dalších chemikálií.