Rakovina se ukázala jako komplexní skupina nemocí s mnoha možnostmi.
Rakovina je komplexní skupina onemocnění s mnoha možnými příčinami. Známé faktory způsobující rakovinu zahrnují genetiku, kouření tabáku, nezdravou stravu, určité infekce, vystavení chemikáliím, záření a další.
Jakou roli hraje výživa v prevenci rakoviny? Mnohem víc, než si myslíte.
Výzkum ukazuje, že dva hlavní faktory, které zvyšují riziko rakoviny, jsou nečinnost a špatná výživa. Naštěstí to můžete změnit.
Kromě toho, že přestanete kouřit, měli byste se starat o svoji váhu, pravidelně cvičit a jíst zdravou rostlinnou stravu, abyste snížili riziko kouření. Zde je 8 nejvíce karcinogenních potravin: 1. Rafinovaný cukr a umělá sladidla.
Rafinované cukry nejen zvyšují hladinu inzulínu, ale jsou také živnou půdou pro rakovinné buňky. Tato skutečnost je vědě již dlouho známa.
V roce 1931 německý nositel Nobelovy ceny za medicínu Otto Warburg poprvé objevil, že nádory se živí cukry. Rakovinné buňky potřebují k růstu a šíření vysoce fruktózová sladidla, protože jsou rychle metabolizovány.
Co nejíst?
Med, palmový cukr, surová melasa, javorový sirup, stevia.
2. Zpracované maso.
Zpracované maso označuje zpracované masné výrobky, jako je slanina, klobásy, klobásy atd. Studie na Havajské univerzitě zjistila, že takové potraviny zvyšují riziko rakoviny pankreatu o 67%.
Zpracované maso obsahuje mnoho chemikálií a konzervačních látek, včetně dusičnanů, které zlepšují chuť, ale je známo, že jsou karcinogenní. Uzené maso je obzvláště škodlivé, protože absorbuje pryskyřice.
Co nahradit?
Kupte si libové maso a vařte si ho sami.
3. Chované ryby.
Komerční chov ryb je založen na chovu velkého počtu ryb (např. Lososů) v extrémně stísněných podmínkách. V tak omezeném stavu je riziko bakteriálních, virových a parazitárních epidemií velmi vysoké, proto jsou ryby léčeny antibiotiky, pesticidy a jinými karcinogeny.
Chovaný losos navíc obsahuje mnohem méně omega-3 než divoký losos.
Co nahradit?
Kupte si divokého lososa – je to dražší, ale bezpečnější.
4. Nakládané a uzené produkty.
Tyto výrobky obvykle obsahují konzervační látky, jako jsou dusičnany, které prodlužují jejich trvanlivost. Postupem času se tyto doplňky hromadí v lidském těle. Nakonec vedou k destrukci na buněčné úrovni a mohou způsobit rakovinu.
Když se vaří uzené maso, dusičnany se přeměňují na mnohem nebezpečnější dusitany.
5. Hydrogenované oleje.
Hydrogenované oleje (jsou to také trans-tuky) jsou syntetické produkty, jejichž chemické složení bylo pro delší skladování uměle změněno. Kromě toho se do oleje přidávají chemikálie, které eliminují pachy a zlepšují chuť.
Výzkum ukázal, že hydrogenované a částečně hydrogenované oleje ve zpracovaných potravinách zdvojnásobují riziko rakoviny prsu.
Co nahradit?
Extra panenský olivový olej, kokosový olej nebo palmový olej.
6. Bramborové lupínky.
Toto oblíbené jídlo je smažené na hydrogenovaném rostlinném oleji a poté hojně soleno. Podle studie zveřejněné v New England Journal of Medicine pouze 30 gramů čipů denně vede k 1 kg přírůstku hmotnosti ročně.
Čipy navíc obsahují trans-tuky, které zvyšují hladinu cholesterolu, a sodík, který může zvyšovat krevní tlak. A vysokoteplotní smažení vede k tvorbě akrylamidu, karcinogenu, který se také nachází v cigaretách.
Co nahradit?
Smažte si hranolky na zdravém oleji (jako je olivový olej).
7. Mikrovlnný popcorn.
Mikrovlnná popcorn je pohodlné a relativně zdravé jídlo, ale taška, ve které se připravuje, je jiná věc. Mnoho mikrovlnných sáčků na popcorn obsahuje kyselinu perfluoroktanovou (PFOA).
Tento toxin významně zvyšuje riziko rakoviny prsu, ledvin, tlustého střeva, močového měchýře, prostaty, plic, štítné žlázy a krve.
8. Rafinovaná bílá mouka.
Když je mouka rafinována, ztrácí všechny své nutriční vlastnosti a poté je bělena plynným chlorem, aby byla pro spotřebitele atraktivnější. Bílá mouka má velmi vysoký glykemický index – to znamená, že zvyšuje hladinu inzulínu bez přísunu živin.
Tělo přeměňuje sacharidy na cukry, takže potraviny s vysokým obsahem bílé mouky mohou vést ke zvýšené inzulínové rezistenci.
Co nahradit?
Celozrnná, mandlová, ječmenná mouka.
PS Sdílejte tento důležitý seznam se svými přáteli a rodinou!