Nevhodné tepelné zpracování jídla během vaření může přispět k pronikání karcinogenů do těla dětí i dospělých.
Podle odborníků z Národního ústavu pro výživu mohou být známé potraviny zdrojem nebezpečných sloučenin. Nejprve se jedná o potraviny bohaté na sacharidy.
Pokud jsou nesprávně smažené nebo vařené, vytváří se v nich akrylamid – látka, která může vyvolat rozvoj rakoviny.
Při vyšším tepelném ošetření vstupuje 36% nebezpečné sloučeniny do těla dospělého z brambor, 30% z kávy, 13% z chleba. U dětí jsou tyto ukazatele ještě vyšší: 43% u brambor, 20% u hranolků a čokolády, 16% u chleba.
Podle odborníků mohou být rýžové koláče a rýžová kaše pro děti navíc velmi nebezpečné. Protože se tyto potraviny vaří při vysokých teplotách, mohou obsahovat anorganický arsen. Milovníci rýžových pokrmů, kteří je konzumují po dlouhou dobu, tak riskují, že u sebe rozvinou onkologii.
Známá jídla, jako je rýže, brambory nebo chléb, vařená při teplotách nad 120 stupňů, mohou také obsahovat nebezpečné sloučeniny, jako je olovo, kadmium, polychlorované bifenyly a dioxiny, tvrdí dánští odborníci.