Mastnota a špína zmizí doslova před očima: Domácí trik, jak vyčistit i velmi zanedbanou kuchyňskou linku!

Obsah článku

Čištění vybavení v nájemních bytech může být někdy pořádná fuška. Své o tom ví i pokojská Paola, která se nejednou setkává s hotovou spouští. Naštěstí pro nás, našla si několik skvělých vychytávek, které při čištění využijete i vy. Tento její nápad vám například pomůže při čištění velmi znečištěné kuchyňské linky, která je doslova potažena mastnotou. Neuvěříte, jak jednoduše si můžete s tímto problémem poradit.

[obsah1]

Takto vypadala kuchyňská linka předtím

K čištění celé kuchyňské linky použila:

  • Jedlá soda (200 – 300 g)
  • 3 lžíce saponátu na nádobí nebo tekutého mýdla
  • 2 lžíce oleje
  • 60 ml octa
  • 2 vytištěné citrony

postup:

[obsah2]

  1. Vše smícháme a výsledkem by měla taková tekuté směs.
  2. Směs naneseme na zamaštěný povrch kuchyňské linky. Necháme 5 minut působit.
  3. Poté pomocí houbičky vyčistíme.
  4. Nyní stačí už jen setřít – rozdíl byste měli vidět hned.
  5. S mastnotou v rozích si poradíte pomocí párátka.
  6. To je vše, linka je nyní krásně čistá, bez mastnoty a usazených nečistot.
  7. Další triky, které se vyplatí znát

[obsah3]
Okna v kuchyni vydrží bezchybně čisté mnohem déle

Pokud jste právě myli okna v kuchyni a nechcete, aby se rychle znečistily mastnotou a výpary z vaření, máme pro vás skvělý tip. Když okna umyjete, přejděte po čistém skle s měkkým hadříkem s pár kapkami tekutého glycerinu. Sklo vydrží bez prachu a nečistot mnohem déle!

K čištění podlahy, proti myším a pavoukům v kuchyni

Mnohé hospodyňky ho používají jako univerzální čistič na všechny povrchy v kuchyni. Kromě toho, že skvěle vyčistí, odežene z vašeho bytu myši, pavouci a dalších škůdců, kteří rádi pochutnají na potravinách v kuchyni. Dá se používat na všechno, kromě povrchů z pravého dřeva, mramoru a přírodního kamene. Stačí, když pomerančové nebo mandarinkové slupky příště jednoduše zalijte octem a necháte 10 dní až 2 týdny louhovat na chladném místě. Pak sceďte a máte pomocníka do domácnosti, jakého v obchodě určitě nekoupíte!

Čistá mřížka z digestoře

potřebujeme:

[obsah4]

  • vařící vodu
  • ½ šálku jedlé sody

postup:

Do většího hrnce (do kterého se vejde filtr) nalijeme vodu a přivedeme do varu. Do vroucí vody přidáme sodu a rozmícháme. Sejmeme z plamene a do vařící vody pohoří filtr. Necháme 15 -20 minut odmočit.

Potom filtr propláchneme pod tekoucí vodou. Pokud je filtr znečištěný velmi silným nánosem nečistot, postup opakujte, případně nechte máčet delší dobu.

Sporák čistý v jednom kroku

potřebujeme:

[obsah4]
+ Kotouč kuchyňského papíru,
+ peroxid vodíku
+ jedlou sodu.

Jak na to?

Naplňte půl šálku jedlou sodou a přidejte peroxid vodíku (3%). Přidejte tak, abyste vytvořili konzistenci pasty. Naneste na skvrny a na znečištěný povrch a nechte působit. Pak jednoduše setřete kuchyňským ubrouskem – spolu s pastou vezmete i skvrnu. Pasta je výborná i na čištění vnitřku trouby. Vše máte čisté jedním tahem a bez námahy.

Pokud na sporák vyvřelé mléko, posypte ho solí a přikryjte ho navlhčenou papírovou utěrkou . Zápach se nebude šířit po místnosti a o snadno vyčistíte i velmi znečištěný povrch.

Kachličky na stěně kuchyňské linky

Ty jsou často potaženy mastnotou, stříkané z jídla a zaschlými výpary z vaření . Nejjednodušší tyto nečistoty odstraníte tak, že ve 4 litrech teplé vody rozpustíte 4 lžíci boraxu, 100 ml octa a 100 ml kapalného amoniaku. Povrch směsí navlhčete a jemně setřete nečistoty. Funguje to jako kouzlo!

[obsah5]

Mastnota a špína zmizí doslova před očima: Domácí trik, jak vyčistit i velmi zanedbanou kuchyňskou linku!