Věděli jste, že jeden z vašich nejoblíbenějších výrobků může obsahovat škodlivé látky?
Párky v rohlíku jsou docela populárním jídlem iv našich končinách. Dáváme si je k snídani, svačinu či večeři. No co se všechno skrývá v tomto oblíbeném jídle, nám bývá mnohdy utajené.
nebezpečné složení
Tradiční párek bývá vyroben z kuřecího, hovězího nebo vepřového masa. Určitě tušíte, že toto maso není nejkvalitnější. Silný mlýnek pomele chrupavky, nohy, kůži a leccos jiného. Ale to není hlavní důvod, proč vyřadit párky z vašeho jídelníčku. Aby se totiž dosáhlo požadované chuť, přidávají se do tohoto výrobku složky jako například sójový škrob, glutamát sodný, soli a mnoho ďalších ingrediencií.
Proč jsou párky růžové
Přídatné látky se postarají nejen o tu správnou chuť, ale i barvu. Aby byly párky pěkně růžové, zamícháme se do nich barvivo vyrobené z částí brouků nebo čpavek. A co je horší, většina z těchto “dobrot” nebývá uvedena na etiketě.
Dusičnany v párcích
Předpokládá se, že příčinou uvedených rizik možných zdravotních problémů je zejména obsah dusičnanů v párcích.
Zpracované masné výrobky často obsahují sodík (sůl), dusičnany, fosfáty a další potravinové přísady.
“Navíc, v uzením mase se nacházejí také polycyklické aromatické uhlovodany, které přispívají ke zvýšenému riziku srdečního selhání” , vysvětluje Alicja Wol, DMSc.
Podle Kanadské nadace proti rakovině působí dusičnany jako konzervační látky zabraňující zkažení masa a také dodávají masu lepší barvu. Dusičnany a dusitany sice samy nezpůsobují rakovinu, ale za jistých okolností se mohou v těle měnit na jiné sloučeniny jako nitrosaminy a nitrozamídy . Tyto látky již jsou spojovány se zvýšeným rizikem rakoviny.
karcinogenní jídlo
Nedávné studie prokázaly, že párky jsou extrémně nebezpečné pro naše zdraví, protože zvyšují pravděpodobnost že onemocníte rakovinou jater až o 67%.
Okrem uvedených zložiek, ktoré používajú mäsokombináty, v tomto obľúbenom jedle nájdete nebezpečné dusitany a dusičnany, ktoré sú jednou z hlavných príčin rakoviny žalúdka, pankreasu, obličiek a čriev.
Cancer Institute uskutočnila prieskum, ktorý zistil, že iba jeden párok denne zvyšuje šance na získanie rakoviny konečníka až o 21%.
Studie zjistily, že děti, které snědí více než 12 párků za měsíc, mají 9 krát vyšší riziko rozvoje dětské leukémie . A to není všechno. Další studie zjistila, že děti, které konzumovaly párky 1 nebo vícekrát týdně, měli také vyšší riziko vzniku rakoviny mozku.