Meloun je šťavnaté ovoce s osvěžující chutí, které mají rádi téměř všichni. Může se jíst čerstvý, zpracovat do dezertů, smoothies, zmrzliny a mnohem více. V chuti se však mohou lišit různé odrůdy melounu. Jak si vybrat nejlepší?
Meloun je z 92% tvořen vodou. Je zvláště užitečné dopřát si ho v horkých dnech, kdy tělo potřebuje větší hydrataci. Kromě toho tento produkt obsahuje mnoho užitečných vitamínů a stopových prvků, které mohou podporovat dobré zdraví. Chcete-li z melounu vytěžit maximum, musíte se naučit, jak ho správně vybírat . Suchá stopka a speciální zvuk při klepání nejsou jediné triky, které vám pomohou koupit zralé ovoce. Farmář řekl, čemu ještě třeba věnovat pozornost.
Tvar stopky
Mnoho lidí je zvyklých věřit, že suchá stopka naznačuje, že meloun je zcela zralý. Není to však vždy jasný ukazatel. Kromě toho velmi suchá stopka může naznačovat, že ovoce je přezrálé. Takový meloun může být například nahnilých uvnitř. Nejlepší je zelená, mírně suchá stonek, ne zcela seschlá.
Důležitý je i tvar. Pokud je to stejný, nebude vodní meloun příliš sladký. Čím je stonek více zakřivená, tím sladší je dužina bobule.
Věnujeme pozornost “pupku”
Musíte se podívat na meloun iz opačné strany. Zralé plody můžete poznat podle tzv. pupíku. Toto je místo, kde je květ během zrání. Příliš široký “pupek” znamená, že ovoce ještě není zralé. Čím menší je “pupek”, tím šťavnatější a sladší bude meloun.
Barva
Zralý meloun má jasné střídavé linie. Pokud je vzor na slupce matoucí, znamená to, že plod byl trhaný příliš brzy. Také byste neměli kupovat melouny s velkými světelnými skvrnami.
Na velikosti záleží
Dobrý meloun je velký a váží klidně i 10 kg. Zralé mohou být však také malé plody. Na farmách se ve velkém pěstují zejména jako krmivo pro zvířata, protože takové melouny nemají výraznou chuť. Dávejte si však pozor na obrovské melouny, ty často nejsou nejlepší volbou. Při jejich pěstování se používají hnojiva a přípravky uměle podorujúce růst. Bohužel, na úkor kvality a chuti ovoce. Takové plody jsou často bez chuti.
Také se nedoporučuje nakupovat melouny prodávané na cestách. Shromažďují hodně prachu a výfukových plynů. Jíst takové ovoce může způsobit nepříjemné žaludeční potíže.
Žlutá skvrna
Meloun by měl mít na jedné straně žlutou skvrnu . Nejde o žádnou vadu, tato skvrna je plochou na níž meloun ležel na zemi během zrání. Čím tmavší a větší je , tím lépe. Znamená to, že ovoce mělo čas dozrát a nebylo odtržené příliš brzy. Pokud má skvrna nevýraznou barvu nebo je malá (případně celkem chybí) ovoce bylo utržené příliš brzy a nebude zralé.
zdroj: napadovy blog