Již několik dní varují Slovenské pekaři, cukráři, hospodaří a farmáři o špatné ekonomické situaci, která je zasáhla. Nezvládají totiž nést zvýšené náklady na výrobu a avizují, že ceny pečiva a základních potravin nepřiměřeně vzrostou.
Za vejce si připlatíme v důsledku ptačí chřipky, za chléb kvůli světovým cenám pšenice, které momentálně lámou světové rekordy. “Už počátkem tohoto roku jsme mohli sledovat postupný nárůst cen potravin, zejména základních, jako jsou právě pekárenské výrobky. Jejich cena meziměsíčně vzrostla o téměř jedno procento. Aktuálně je v meziročním srovnání cena chleba vyšší o více než pět centů, ” řekla pro topky.sk Lenka Buchláková, ekonomická analytička FinGO.sk.
“Odbytové ceny některých komodit budou muset stoupnout. A to vzhledem k sociální politiku státu, ale i vývoj světových cen na burzách či dopady klimatických změn na zemědělskou produkci, ” prohlásil místopředseda České zemědělské a potravinářské komory (SPPK) Marian Šolty. “Pokud by naši pekaři chtěli zohlednit veškeré náklady, které za poslední dva roky vstoupili do tvorby cen pekárenských výrobků a dodnes nebyly zohledněny, měly by se odbytové ceny zvýšit až o 20 procent, ” přiblížil Šolty.
Zvýšené ceny potravin každoročně ovlivňuje i počasí, náklady na práci či přepravní náklady. “Očekáváme, že v případě pečiva a vajec může zaúřadovat ještě akciové období před Velikonocemi, což by mohlo utlumit navyšování ceny. Zároveň tu už nemáme efekt výrazného předzásobení, to navzdory příchodu druhé vlny koronavirus. Ještě před rokem právě předzásobení tlačilo na vyšší ceny v obchodech, ” dodala Buchláková.