Celý svět obletěla zpráva o palmovém oleji. Nachází se v našich oblíbených sladkostech, v některých potravinách, a ano, iv Nutelle.
Pamatuji si, jak jsem jako dítě chodila tajně lžičkou na nutellu. Tato radost mi zůstala až do dospělosti. Máte to podobně jako já?
Tento skvělý recept si vás určitě získá, hlavně kvůli tomu, že si ji můžete připravit doma, a také proto, že neobsahuje palmový olej ani cukr.
1 hrnek lískových oříšků
1/2 hrnku kokosového mléka (najdete v drogerii nebo ve zdravé výživě, dokonce i v některých obchodních řetězcích)
4 lžíce stévie, popřípadě tedy třtinového cukru
1 lžíce kokosového oleje
1/2 hrnku kakaového prášku (buď syrové kakao, nebo holandské)
1 vanilkový lusk
Postup:
Nejdříve je třeba si rozehřát troubu na 180 ° C. Lískové oříšky dáme na plech na pečící papír a pečeme přibližně 8 až 10 minut. Když trochu vychladnou, nasypeme je do utěrky a promnout, abychom odstranili co největší množství slupek. Většinou mají nahořklou chuť, ale nebojte se, nemusíte být velmi precizní. Lískové oříšky dáme do mixéru a rozmixujeme najemno.
Do směsi postupně přidáváme ostatní ingredience a dále mixujeme. Pokud chceme trochu řidší konzistenci, přidáme více kokosového mléka. Pokud nevíte sehnat v obchodě kokosové mléko, postačí vám například i mandlové, rýžové či sójové.
Nutella nám vydrží v ledničce několik týdnů, ale pokud jste mlsouni jako já, neohřeje se u vás ani několik dní. Je skvělá do palačinek, na topinku, nebo jen tak na sobotní vánočku.