Jedná se o jednu z nejrozšířenějších květinek, jaká zřejmě existuje. Roste doslova všude, jsou její plné louky i trávníky na sídlištích, hlavně na jaře.
Roste však po celý rok, dokonce se nejednou dá najít i během zimy, když není zem přikrytá sněhem. Neexistuje snad dítě ani dospělý, který by ji neznal. Přesto o jí, nesmírně silných léčivých účincích ví jen málokdo.
Tato rostlinka je i navzdory svému širokému medicínskému využití často zanedbávána. Jediné, co pro její získání potřebujete udělat, je nasbírat ji z čistých míst, které neleží příliš blízko cesty.
Naše babičky dělávali z pampeliškových květů sirup, protože věděli, že má mnoho léčivých účinků. Co však nevěděli bylo, že pampeliškový kořen dokáže pomoci i pacientům s rakovinou.
Kořen silnější než chemoterapie
Kromě protinádorových účinků má pampeliška i následující vlastnosti:
- močopudné
- vylučování žluči
- detoxikace jater
- pomáhá při alergiích
- snižuje krevní cholesterol
obsahuje mnoho důležitých vitamínů a minerálů, jako například vitamín B6, thiamin, riboflavin, vitamin C, železo, vápník, draslík, zinek, hořčík a kyselinu listovou.
V jedné misce s 55 gramy pampeliškových listů najdete až 535% potřebné denní dávky vitaminu K a 112% vitamínu A. To vše jsou fakta známo o pampelišce už celé roky.
Zázračný pampeliškový čaj
Čaj z pampelišky má poměrně rychlý účinek. Už v průběhu 48 hodin po požití dochází k dezintegraci (rozpadu) prvních rakovinných buněk.
Odhaduje se, že pravidelná dlouhodobá kúra kořenem pampelišky dokáže odstranit většinu nádorů. Kvůli těmto neočekávaným výsledkům, byly vědeckému týmu přiděleny další prostředky na pokračování výzkumu.
John di Carlo, 72 letý onkologický pacient, podstoupil intenzivní léčbu rakoviny chemoterapií. Po jejím neúspěchu ho lékaři poslali domů umřít v okruhu svých nejbližších.
Jako poslední možnost se rozhodl pro léčbu pomocí čaje z pampeliškového kořene. Jen o 4 měsíce později byl tento muž v remisi (ústupu rakoviny).
Jak připravit pampeliškový čaj
- Pampeliškový čaj se připravuje obvykle ze sušeného mletého kořene. Použít ale můžete i na jemno nakrájený čerstvý kořen.
- Přibližně 1 až 2 čajové lžičky kořene (dle chuti a závažnosti onemocnění) zalijte 2,5 dcl vroucí vody a nechte vyluhovat přibližně 15 minut.
- Čaj pijte 2 až 3 krát denně, nejlépe před jídlem. Užívá se několik měsíců.
- Některé zdroje uvádějí, že i listy pampelišky mají určité protirakovinné účinky. Pro přípravu čaje proto můžete zvážit použití směsi kořene a listů.