Statistiky ukazují, že téměř každý čtvrtý člověk má nedostatek vitaminu B12.
Kromě toho vám řekneme, které skupiny lidí jsou nejvíce ohroženy, a nakonec nabídneme několik rad, jak snadno regulovat hladinu vitaminu B12 v těle.
Co je vitamin B12?
Vitamin B12 se někdy také nazývá „energetický vitamin“. Pokud chcete mít dostatek energie každý den a odpoledne, potřebujete tento vitamin.
Někteří sportovci ho dokonce uměle zvyšují, aby zvýšili výkon.
Někdy je považován za zázračný „lék na hubnutí“ a používají ho známé kliniky na hubnutí, kde se injekčně podávají klientům. Je to proto, že významně podporuje metabolismus, který je zodpovědný za zrychlené spalování tuků.
Vitamin B12 však nedodává energii přímo, ale jako katalyzátor pro další biochemické procesy v těle.
Například pokud máte diagnostikovanou metabolickou anémii (často se cítíte unavení a slabí), pak vám dokonce i jedna dávka vitaminu B12 navíc způsobí náhlý příval energie.
Vitamin B12 je také zodpovědný za tvorbu červených krvinek a transport kyslíku v těle.
Funkce vitaminu B12 v těle
- sekrece hormonů nadledvin
- krevní oběh
- zdravý nervový systém
- správné trávení
- vstřebávání železa do krve
- metabolismus tuků a cukrů
- tvorba a růst nervových buněk
- zdravý reprodukční systém u žen
- Příznaky nedostatku vitaminu B2 – strana 2
- Příznaky nedostatku vitaminu B2
1. Neschopnost udržet víčka otevřená.
Je tomu tak proto, že v krvi chybí kyslík, a tedy energie pro svaly. Nejprve se projevuje v jemných očních svalech.
2. Pocity brnění, necitlivosti nebo brnění v končetinách.
3. Ztráta paměti, zapomenutí.
Jedná se hlavně o případy mladých lidí, kteří jsou příliš mladí na to, aby jim byla přičítána demence.
4.Pocit zimnice nebo závratě
Je to opět známka slabého okysličení krve.
5. Nažloutlá kůže v důsledku degradace červených krvinek
Kůže se také snadno poškodí a roztrhne, protože při nedostatku vitaminu B12 není tělo schopné produkovat silné buňky a tkáně.
6. Hladký jazyk
Hladký jazyk v důsledku ztráty epiteliálních buněk, které jsou zodpovědné za rozpoznávání chutí. To je často spojováno s podivnými chutěmi v ústech při jídle.
7. Pocity úzkosti
Pocity úzkosti a smutku jsou také příznaky možného nedostatku vitaminu B12, protože je zodpovědný za produkci „látek štěstí“, jako je serotonin a dopamin.
8. Problémy se zrakem v důsledku poškození optického nervu.
Rizikové skupiny lidí náchylných k nedostatku vitaminu B12
Některá jídla jsou plná vitaminu B12, ale někdy jejich spotřeba nemusí stačit k udržení zdravé hladiny tohoto vitaminu v krvi.
Zde jsou skupiny lidí, kteří by měli vážně uvažovat o pravidelném doplňování vitaminu B12 ve formě doplňků výživy:
Lidé starší 60 let, kteří mají problémy se žaludeční kyselinou nebo trávením
pacienti s autoimunitními chorobami, jako je celiakie nebo Crohnova choroba
vegani a vegetariáni, kteří nejí maso
diabetici užívající metformin (tento léčivý přípravek ovlivňuje vstřebávání vitaminu B12)
Potraviny s vysokým obsahem vitaminu B12
Rostliny nepotřebují vitamin B12 pro svůj metabolismus, takže ho ani nevyrábějí.
Vitamin B12 lze tedy získat hlavně z potravin živočišného původu nebo z potravin obohacených o tento vitamin.
Zde je několik příkladů takových potravin:
- mořské plody – sardinky, losos, tuňák, treska, krevety, ústřice
- maso – hovězí, vepřové, kuřecí, jehněčí, kozí, krůtí
- mléko – čerstvé mléko, sýr, tvaroh, jogurt
- vejce – žloutky, které obsahují řadu dalších vitamínů a minerálů
Vitamin B12 je ve vodě rozpustný vitamin nacházející se v potravinách živočišného původu. I když jsou běžně dostupné, někteří lidé mohou mít nedostatek – například ti, kteří trpí onemocněním trávicího systému.