V dnešní době si stále více musíme zvykat na to, že z Číny jsou k nám dováženy nejen spotřební zboží či elektronika, ale stále častěji i potraviny. Je však hodné zamyšlení, proč vlastně dovážíme potraviny, když my sami máme dostatek polí a farem, abychom si vypěstovali vlastní? Odpovědí je zřejmě jejich cena.
U levných potravin však bývá ten problém, že jejich kvalita je nízká. No a Čína navíc nemá příliš dobrou reputaci, co se týče bezpečnosti potravin.
Potravinové skandály v Číně
Možná jste se již doslechli o různých skandálech s kontaminovanými potravinami pocházejících z Číny.
Například skandál z roku 2008, kdy do sušeného dětského mléka přidávali chemikálii melamin , která měla budit dojem vyššího obsahu bílkovin. Postižených bylo tehdy přes 300 000 dětí, z nich 54 000 museli hospitalizovat a 6 dětí dokonce zemřelo. Mnohé z přeživších ale skončili s poškozenými ledvinami. V dnešním článku vám prozradíme 7 nejrizikovějších potravin vyráběných v Číně, kterým byste se měli za každých okolností raději vyhýbat.
1. Jablečný džus
Čína je známá tím, že při pěstování ovoce a zeleniny používá nebezpečné pesticidy, včetně těch zakázaných.
V některých zemích západní Evropy a USA dnes tvoří až 50% prodávaného jablečného džusu dovoz z Číny. Při jeho kupování je třeba prověřit si i tradiční značky, odkud prodávaný džus pochází. Ten může být sice balený v Evropě, ale původem je z Číny.
2. Industriální soli
Číňané často používají sůl určenou pro průmyslové účely jako náhradu kuchyňské soli.
Při kupování soli si proto dávejte pozor, zda náhodou nepochází z Číny. Taková sůl nejednou obsahuje různé nečistoty a chemikálie z výrobního procesu, které mohou vést k mozkové mrtvici. srdečnímu infarktu či vysokému krevnímu tlaku.
3. Ryba treska
Velká část tresky importována do Evropy pochází právě z Číny. Zřejmě jste už slyšeli o problémech se znečištěnými moři v okolí Číny.
Proto při kupování, ať už celé ryby nebo výrobcích z tresky, si ověřte, zda použité suroviny při jejich výrobě nepocházejí z této asijské země.
4. Kuřata a kuřecí maso
Čína mívá často problémy s ptačí chřipkou a dalšími chorobami přenášených potravou.
V roce 2013 se na západ začalo dostávat čínské kuřecí maso. Málokdo však už ví, v jakých hrozných podmínkách se tam kuřata chovají a čím vším jsou dopované.
5. Česnek
Zhruba třetina až polovina všeho prodávaného česneku u nás pochází z Číny.
Před pár lety vznikla kauza kolem čínského česneku, protože na jeho pěstování a skladování používají škodlivé chemikálie.
Nejhorší z nich jsou bělidla, kterými se snaží česnek vybělit. Problémové jsou také látky zaměřené na zabíjení hmyzu a látky zaměřené na zamezení jeho klíčení. Příkladem je methylbromid , velmi nebezpečný pesticid. který poškozuje dýchací a centrální nervový systém. Podle je OSN je až 60 krát škodlivější než chlor.
6. Ryba tilapia
Přes 80% mražené ryby tilapie pochází právě z Číny, kde se chová v hrozných podmínkách.
Tato ryba, podobně jako kapr, žije v bahně a živí se všemi nečistotami, které se nacházejí na dně.
Pokud si uvědomíme, jak znečištěné jsou v Číně řeky, rybníky a jezera, pak konzumace této ryby může být nejen škodlivá, ale přímo nebezpečná. O to větší pozornost bychom měli věnovat tomuto problému, když si uvědomíme, že téměř všechny ryby podávané v našich školních kuchyních je právě tilapie, protože je nejlevnější.
7. Plastická rýže
Jde o rýži, která se vyrábí z brambor a dalších chemických látek, včetně plastů. Poznat se dá například tak, že i po uvaření zůstává tvrdá.
Závěr
Věříme, že fakta uvedená v našem článku byly přínosné v tom, aby vám pomohli zůstat v bezpečí. Namísto různých potravin z dovozu, a platí to nejen o čínských potravinách, upřednostněte raději naše domácí potraviny. Jsou nejen zdravější, ale tím podpoříte i našich domácích pěstitelů.