Toto je 5 nejlepších potravin, které vás ochrání před viry a bakteriemi.
1. Zázvor
Pěstoval už ve starověké Indii av Číně, u nás si z něj nejčastěji připravujeme čaj, ale imunitu posílí i takto strouhaný. Chuťově je velmi ostrý. Ideální proto je pokud si z něj uděláte čaj nebo limonádu s trochou medu a citrónu.
Takový čaj využívají i sportovci proti svalové horečce. “On má aktivitu srovnatelnou s léky proti zánětům a bolesti. Proto snižuje i bolest a zánět v kloubech postižených klokartrózou, reumatídnou artritídiou, ” říká odborník na výživu Igor Bukovský.
2. Česnek
Známe ho několik tisíc let, ale stále se mu vyhýbáme. Přitom jeho moc se skrývá jen v jednom stroužku denně. “Má antibiotické, protizánětlivé, protivirové, imunostimulační účinky. Na to aby byl česnek účinný, tak ho třeba prolisovaný nebo pokrájený nechat 10-12 minut odstát, ” tvrdí Bukovský.
2. Cibule
Cibule se již po staletí používá ke snížení zánětu a léčení infekcí. Ceněná je pro vysokou hladinu vitamínu C, množství živin a fytoestrogenů. Cibule obsahuje fruktan, skupinu komplexních uhlohydrátů, které působí jako prebiotika . Fruktan procházejí tenké střevo, aniž byly strávené a pokračují do tlustého střeva, kde jsou potravou pro prospěšné bakterie v tlustém střevě, jako jsou bifidobakterie a laktobacily. Protože podporují růst probiotik, fruktan se označují jako prebiotika. Konzumace přirozeně fermentovaných potravin pomáhá snižovat pH v tlustém střevě, což podporuje absorpci minerálů, Z nichž mnohé přispívají ke zdravému fungování imunitního systému. Zdravé bakterie v tlustém střevě také zabraňují aktivaci karcinogenů. V cibuli se také nachází i selen , který pomáhá snižovat zánět a stimuluje imunitní funkci. Studie zveřejněná v časopise “Antioxidanty a Redoxová signalizace” z dubna 2012 zjistila, že selen může hrát důležitou roli při zvládání virových, zánětlivých a alergických projevů onemocnění. Imunitní buňky, které mají nedostatek selenu, podléhají větší oxidaci a způsobují neefektivní boj imunitního systému s patogeny.
4. Křen
Ať už bojuješ s chřipkou, nachlazením nebo infekcí močových cest, křen je koření, které ti pomůže udržet si zdraví. Téměř každá část této rostliny má určitou léčivou moc – listy, květy i kořen. Křen obsahuje glukosinoláty – léčivé látky, které mají na svědomí typickou pálivou chuť podobně jako wasabi nebo hořčice. Ačkoli brokolice, růžičková kapusta a jiná listová zelenina také obsahuje glukosinoláty, křen jich má 10-krát více . Obsahuje také vitamín C, draslík, folát, vápník a malé množství vitamínů typu B-komplex . Pro své antibiotické účinky glukosinolátů se často využívá při infekci hrdla a horních cest dýchacích. Křen by se měl vždy používat čerstvý, protože rychle ztrácí svou účinnost a léčivé účinky, po vaření nebo po nastrouhání. Avšak jeho smícháním s jablečným octem a skladováním ve vzduchotěsné nádobě si zachová dlouhou svěžest.
5. Kyselé zelí
Kysané zelí je superpotravina pro náš trávicí systém. Ve skutečnosti je kysané zelí tajemstvím zdraví a dlouhověkosti kultur a civilizací, jejichž strava není až tak výživově pestrá. Nastrouhaná zelí v procesu fermentace produkuje bakterie, které uvolňují vitamíny, minerály a fytonutrienty potřebné pro zdraví našich střev. Střevo v podstatě tvoří 80 procent našeho imunitního systému. V našem zažívacím traktu přebývá desetkrát více bakterií než je buněk v celém těle. Pokud chceš pro svou imunitu to nejlepší, konzumuj kvalitní kysané zelí Komerčně vyrobená kysané zelí se pasterizuje, takže ztrácí velkou část přirozených kultur a enzymů, které naše střevo potřebuje .